top of page

Finlandiya'ya Nasıl Gidilir?

Finlandiya Startup Vizesi, Girişimci Vizesi, Specialist Vize, Çalışma Vizesi ve daha fazlası...


Finlandiya doğal güzellikleri, modern yaşam tarzı ve yüksek yaşam kalitesi ile olduğu kadar aynı zamanda göçmenlere ve girişimcilere sunduğu fırsatlar ile de bilinir. İş bulma, iş kurma, Startup ekosistemi, eğitim alma, aile birleşimi gibi sunduğu birçok fırsat Finlandiya’yı göç etmek isteyenler için cazip hale getirir.


Finlandiya'ya nasıl gidilir? Finlandiya'ya hangi vize ile gidilir? Finlandiya’ya göç etme hayaliniz varsa ve hangi vizenin size uygun olduğunu bilmiyorsanız, 2024 Finlandiya Göç Rehberimizi okumaya devam edin!


Türkiye'den Finlandiya’ya Nasıl Göç Edilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Finlandiya’ya taşınmanın birçok yolu vardır. Finlandiya, çalışmak isteyenlere de birçok farklı vize imkanı sunmaktadır. Finlandiya’ya sezonluk turizm, tarım ve hayvancılık işlerinde çalışmak için, doktor, hemşire, mühendis gibi birçok farklı mesleği yapmak üzere çalışmaya gidebilirsiniz.


Finlandiya Startup Vizesi

Finlandiya, iş kurmak isteyenlere Startup Vizesi ve Girişimci Vizesi ile birçok avantaj sunmaktadır. Bu vizeler ile sıfırdan yeni bir iş kurarak Finlandiya’ya yerleşebilir ya da var olan işinizi Finlandiya’ya taşıyabilirsiniz. Finlandiya, startuplar için birçok farklı fon ve hibe fırsatları sunmaktadır. Vize almanız durumunda, bu fon ve hibelerden faydalanabilirsiniz.


Ayrıca Finlandiya’da eğitim de alabilirsiniz. Finlandiya’ya öğrenci vizesi alarak bir üniversite veya onaylı bir kuruluşta eğitim alabilir ve Finlandiya'ya yerleşebilirsiniz.


Finlandiya'ya Hangi Vize ile Gidilir?

Finlandiya'da iş mi arıyorsunuz veya yeni bir işe mi başlıyorsunuz? Kendi işinizi mi kurmak istiyorsunuz? İşte size Finlandiya'ya yerleşmenizi sağlayan vize türleri;


  • Çalışma Vizesi (Residence permit for an employed person (TTOL))

  • Uzman Vizesi (Residence permit for persons employed as a specialist)

  • Sezonluk Çalışma Vizesi (Residence permit for seasonal work)

  • Araştırmacı Vizesi (Residence permit for a researcher)

  • Girişimci Vizesi (Residence permit for an entrepreneur)

  • Startup Vizesi (Residence permit for a startup entrepreneur)

  • Sporcu/Antrenör Vizesi (Residence permit for an athlete or a coach)

  • İş Arama/ İş Kurma Vizesi (Residence permit to look for work or to start a business)

  • Öğrenci Vizesi (Residence permit for a student)


 

Uzun evrak işleri ve yasal karmaşayla uğraşmadan oturma ve çalışma iznini alabilirsin. Her yıl 1.300'den fazla başarılı danışmanlık veren hangivize.com uzmanlığıyla gereksiz masrafları ortadan kaldırıp, vize onayına giden süreci kısaltabilirsin.


 

Finlandiya Çalışma Vizesi

‘Residence permit for an employed person (TTOL)’ olarak bilinen Finlandiya Çalışma Vizesi, Finlandiyalı bir işveren tarafından veya Finlandiya’da faaliyet gösteren başka bir işveren tarafından iş teklifi almış kişilere Finlandiya’da oturma ve çalışma izni sağlayan vize türüdür.


Çalışacağınız meslekte yeterliliğinizin olduğu işveren tarafından belgelendirilmelidir. Örneğin diplomanız, iş tecrübeleriniz vs. Ayrıca maaşınızın en az, mesleğinizle ilgili toplu sözleşmede belirtilen asgari tutarda olması gerekmektedir. Çalışacağınız alanda ilgili bir toplu sözleşme yoksa veya yarı zamanlı çalışacaksanız maaşınızın 2024 yılında, ayda en az 1.331 Euro olması gerekmektedir.


İşvereniniz işveren sertifikasına sahipse, oturma izni için başvurduğunuzda aynı zamanda D Vizesi için de başvurabilirsiniz. D vizesi size oturma izni verildikten hemen sonra Finlandiya’ya seyahat etme izni verir. Oturum kartınız da size Finlandiya’da teslim edilir. Aynı zamanda bu vize ile ailenizi de beraberinizde götürecekseniz onlar da D vizesine başvurabilirler.


Finlandiya Çalışma Vizesi başvurunuzu online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Ardından bulunduğunuz ülkede bir konsolosluğa gidip kimlik doğrulaması yapmanız yeterlidir. Online başvurularda başvuru ücreti 490 Euro’dur. Vizenizin açıklanma süresi ise yaklaşık 2 aydır.


Dikkat! Finlandiya çalışma vizesi yalnızca başvurduğunuz mesleği yapmanız için verilir. Bu vize ile başvurduğunuz meslek dışında bir meslek yapamazsınız.


Specialist (Uzman) Vizesi

‘Residence permit for persons employed as a specialist’ olarak bilinen Uzman Vizesi, yüksek vasıflı işçilerin Finlandiya’da yaşamasına ve çalışmasına olanak sağlayan vize türüdür.


Finlandiya Uzman Vizesine başvurmak için sağlamanız gereken şartlar şu şekildedir:

  • Finlandiya’ya özel uzmanlık gerektiren bir işte çalışmak üzere geliyor olmalısınız.

  • 2024 yılı için maaşınız aylık en az 3.473 Euro olmalı.

  • Yükseköğrenim derecesine sahip olmalı veya iş deneyimine sahip olmalı, ya da aldığınız diğer eğitimler ile işinizde gerekli olan özel uzmanlık alanında yetkinlik elde etmiş olmalısınız.

  • Uzman Vizesine başvurmadan önce işe alındığınızı teyit etmiş olmalısınız.


Uzman Vizesi başlangıçta 2 yıllık olarak verilir ve daha sonra uzatma için başvurulabilir. Uzman Vizesi başvurularınızı online olarak veya fiziksel olarak gerçekleştirebilirsiniz. Online gerçekleştirdiğiniz başvurularınızda kimlik doğrulaması için konsolosluktan randevu almalısınız. Online başvuru ücreti 380 Euro’dur. Başvurunuzun sonucu yaklaşık 2 hafta içinde size email veya sms yolu ile bildirilir.


Sezonluk Çalışma Vizesi

‘Residence permit for seasonal work’ olarak bilinen Sezonluk Çalışma Vizesi, sezonluk çalışmak için Finlandiya’ya gitmek isteyen kişilere verilir. Sezonluk Çalışma Vizesi 12 ay içinde en fazla 9 ay olacak şekilde belirli çalışma alanları için verilir. Bu alanlar şunlardır:

  • Yolcu taşımacılığı

  • Konaklama ve yemek hizmeti faaliyetleri

  • Tur operatörü faaliyetleri

  • Rezervasyon hizmeti faaliyetleri

  • Sahne sanatları faaliyetleri

  • Eğlence parkları ve tema parkları faaliyetleri

  • Kayak merkezi faaliyetleri

  • Tarım faaliyetleri

  • Hayvancılık faaliyetleri


Sezonluk Çalışma Vizesi çalışma sürenize göre farklı periyotlarda ve farklı prosedürler ile verilir. Bunlar:

  • 3 aydan kısa süre için başvuranlar: Finlandiya Konsolosluklarından 3 aydan kısa süre çalışmak için Sezonluk Çalışma Vizesine başvurmalılar.

  • 3-6 ay arası çalışmak için başvuranlar: Finlandiya Göçmenlik Bürosu’na Sezonluk Çalışma Vizesi için başvurmalılar.

  • 6-9 ay arası çalışmak için başvuranlar: Finlandiya Göçmenlik Bürosu’na başvurmalıdır. Bu durumda başvurunuz 2 aşamada incelenecektir. Öncelikle Finlandiya İstihdam ve Ekonomik Kalkınma Ofisi başvurunuz için kısmi bir karar verir. Ardından Finlandiya Göçmenlik Bürosu (Migri) başvuruyu işleme koyar ve kesin karar verir.


Başvuru sonucunuzun açıklanması başvuru yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Finlandiya, başvuruları başvuru sırasına göre inceler ve sonucu olabildiğince hızlı şekilde size bildirir.


Dikkat! Sezonluk Çalışma Vizesi ile Finlandiya’ya giderken ailenizi beraberinizde götüremezsiniz. Sezonluk Çalışma Vizesi yalnızca başvuran kişiyi kapsar.


Araştırmacı Vizesi

‘Residence permit for a researcher’ olarak bilinen Araştırmacı Vizesi, Finlandiya’ya bilimsel araştırma yapmak, lisans eğitimi almak veya doktora tezi hazırlamak için gitmek isteyenlere verilen vize türüdür.


Size araştırma yapmanız için ikamet izni, ya da araştırma için ulusal ikamet izni verilebilir. Başvuru yaparken, hangi ikamet izni için başvurduğunuzu bilmenize gerek yoktur. Finlandiya Göçmenlik Bürosu size hangi iznin verilebileceğine karar verecektir.


Araştırmacı Vizesine başvurmak için şu şartları sağlamalısınız:

  • Üniversite, yüksek lisans veya doktora bitirmiş olmalısınız.

  • Bir araştırma kuruluşu sizinle bir ev sahipliği anlaşması imzalamış olmalı.

  • Eğer araştırma kuruluşu ile maaş anlaşmanız var ise en az 1,331 Euro maaş almalısınız.

  • Herhangi bir maaş anlaşmanız yoksa, Finlandiya’da kalacağınız süre boyunca harcamalarınız için en az aylık 1000 Euro olacak miktarda parayı banka hesabınızda göstermelisiniz (Örneğin 1 yıl için 12.000 Euro).


Tüm başvuru belgelerinizi hazırlayıp, başvuru ücreti olan 380 Euro’yu yatırmalısınız. Başvurunuzu online olarak gerçekleştirdikten sonra sonuçlarınızın açıklanması için 1-2 ay kadar beklemelisiniz.


Girişimci Vizesi

‘Residence permit for an entrepreneur’ olarak bilinen Girişimci Vizesi, Finlandiya’da şirket kurmak isteyen girişimcilere, Finlandiya’da başlangıçta 2 yıla kadar ailesi ile beraber çalışma ve oturma izni verir.


🍕 Pizzacı, 🍢 Dönerci ya da hayalinizdeki 🍰 Butik Pastacı!


Girişimci Vizesine başvurmak için bir iş planınız ve Finlandiya’da bulunduğunuz süre boyunca kendinizi ve ailenizi geçindirmek için yeterli mali kaynağınız olmalıdır. Finlandiya ELY Merkezi (Ekonomik Kalkınma, Ulaşım ve Çevre Merkezi) oturma izni başvurunuzu tüm bunları dikkate alarak değerlendirir.


Girişimci Vizesi hakkında detaylı bilgi için Finlandiya Girişimci Vizesi Başvuru Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.


Startup Vizesi

‘Residence permit for a startup entrepreneur’ olarak bilinen Finlandiya Startup Vizesi yenilikçi ve büyüme potansiyeli olan iş fikrine sahip, maksimum 5 kişiden oluşan ekiplere 2 yıla kadar oturum ve çalışma izni sağlayan vize türüdür.


Startup Vizesine başvurmak için teknoloji tabanlı, yenilikçi iş fikrinizin iş planı ile başvuru yapmalısınız. Bu vize türünde ailenizi de beraberinizde götürebilirsiniz. Ayrıca Finlandiya’nın sunduğu fon ve hibe avantajlarından faydalanabilirsiniz.


Finlandiya Startup Vizesi sahibi olarak:

  • Kendi Startup’ınızın dışında başka bir işte sigortalı çalışılabilirsiniz.

  • Diğer Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz olarak ailenizle seyahat edilebilirsiniz.

  • 5 yıllık süreçten sonra elde edeceğiniz süresiz oturumunun ardından, şartları sağlamanız halinde vatandaşlığa geçebilirsiniz.

  • Finlandiya Startup vizesinden eş ve çocuklarınız da yararlanabilir.


Finlandiya Startup Vizesi hakkında detaylı bilgi için Finlandiya Startup Vizesi Başvuru Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

Sporcu/Antrenör Vizesi

Sporcu/Antrenör Vizesi, Finlandiya’ya profesyonel sporcu, antrenör veya hakem olarak gitmek isteyenlere oturum ve çalışma izni sağlayan vize türüdür.


Finlandiya tarafından profesyonel bir sporcu olarak kabul edilmeniz için, spordan yeterli miktarda gelir elde etmiş olmanız gerekir. Profesyonel olarak kabul edilmeniz, maaşınıza göre değerlendirilecektir. Maaşınız en az aylık 1,045 Euro ve yıllık/sezonluk 12,550 Euro olmalıdır.


Hakem veya antrenör olarak oturum izni başvurusunda bulunuyorsanız, çalışma alanınız ile ilgili daha önceden iş deneyimine veya ilgili eğitime sahip olmanız gerekir. Ayrıca işvereniniz yeterli mesleki becerilere sahip olduğunuzu doğrulamalıdır.


Finlandiya'ya Nasıl Gidilir?

Gerekli başvuru belgelerinizi hazırladıktan sonra 380 Euro başvuru ücretini ödemeli ve online olarak başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz. Ardından konsolosluk randevunuza gitmeli ve kimlik doğrulaması yapmalısınız. Başvuru sonucunuz yaklaşık 2 ay içinde size bildirilecektir.


İş Arama/Kurma Vizesi

İş Arama/Kurma Vizesi Finlandiya’da lisans, yüksek lisans, doktora eğitimi görmüş veya Finlandiya’da Araştırmacı Vizesi ile araştırma yapmış ve henüz iş bulamamış kişilere Finlandiya’da iş aramaları için verilen vize türüdür. Eğitim veya araştırma vizenizin bitiminden itibaren 5 yıl içinde İş Kurma/Arama Vizesine başvurabilirsiniz.


Öğrenci Vizesi

Öğrenci Vizesi, hali hazırda öğrenci olarak kabul edildiğiniz bir Finlandiya eğitim kurumunda eğitim görmek üzere Finlandiya'ya geliyorsanız tam size göre. Geçerli eğitim kurumları arasında üniversiteler ve uygulamalı bilimler üniversiteleri, mesleki eğitim kurumları yer alır.


Bir öğrenci olarak Finlandiya'da hastalıkla ilgili masraflarınızdan siz sorumlu olacaksınız. Oturma izniniz için sağlık ve ilaç masraflarınızı karşılamak üzere özel sigortaya ihtiyacınız olacaktır.


Sizinle birlikte Finlandiya'ya taşınacak aile üyeleriniz varsa onlar da aynı anda oturma izni başvurusunda bulunabilirler. Finlandiya'da hem kendinizin hem de ailenizin geçimini sağlayabilmeniz gerekir.


Finlandiya'da sınavsız, burslu ve dil sınavı şartı olmadan okuyabileceğinizi biliyor musunuz? Finlandiya'da Lisans derecesinde Oyun Yapımı ve Tasarımı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Mühendisliği, Medya ve Sanat bölümleri hakkında detaylı başvuru rehberlerini incelemek için blogumuzu ziyaret ediniz.


 

📑 Vize başvurunu yaparken hangivize.com yanında!

Senin yerine vize işlemlerini yapsın, vize için gerekli evraklarla uğraşsın, sürpriz masraflardan kaçınarak en cazip fiyatlarla Finlandiya vizeni almanı sağlasın.


 

Finlandiya'ya Nasıl Gidilir Sık Sorulan Sorular


Finlandiya’ya Göç Etmek İçin Fince Bilmek Gerekli midir?

Eğer Finlandiya’ya Fin müşterilere hizmet edeceğiniz bir iş (doktor, hemşire vs.) için göç ediyorsanız Fince bilmelisiniz. Ancak Girişimci Vizesi, Startup Vizesi gibi vize türlerinde Fince şartı aranmaz.


Finlandiya’ya Göç Etmek İçin Oturma İzni Gerekli midir?

Evet, Finlandiya’da 90 günden fazla yaşamak ve çalışmak için oturma izni almanız gerekir.


Finlandiya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Finlandiya’da oturum izniniz ile ard arda 5 yıl Finlandiya’da yaşadıktan sonra ve diğer gereklilikleri sağlamanız durumunda vatandaşlık için başvurabilirsiniz.


Finlandiya’ya Öğrenci Olarak Yerleşilebilir mi?

Evet, Finlandiya’da bulunan üniversiteler, uygulamalı bilim merkezleri veya meslek yüksekokulları gibi kapsamlı ve onaylı eğitim kurumlarından davet ve kabul almanız durumunda öğrenci vizesi ile Finlandiya’ya yerleşebilirsiniz. Eğitiminiz bittikten sonra Finlandiya’da iş bulmanız durumunda çalışma vizesi alarak Finlandiya’da yaşamaya devam edebilirsiniz.


Finlandiya’daki Göçmen Nüfusu Nedir?

Finlandiya nüfusu 5.6 milyon kişiden oluşmaktadır. Bunların %6.6’sı göçmendir. Finlandiya’daki göçmenlerin genel nüfusa oranla %5.6’sı İsveçli, %0.5’i Rus, %0.5’i Eston ve %0.1’i de Romanlardır.


🤔 Henüz burada olmayan bir sorun mu var? Yorumlar alanından sorunu hangivize.com uzmanlarına ulaştırarak yanıtına kolayca ulaşabilirsin. 👇

bottom of page