Dünyanın dört bir yanından birçok ülke girişimcilere oturum izni ve hatta vatandaşlık sağladıkları “startup vizesi”ne sahiptir. Girişiminizi ve ekibinizi farklı pazarlara açmak, hem kendiniz hem aileniz hem de ekibiniz için farklı bir ülkeden oturma izni almak istiyorsanız startup vizesi, en avantajlı yöntemlerden biridir.
Startup Vizesi Nedir?
Startup Vizesi, yabancı girişimcilerin bir ülkede iş kurmasına ve işletmesine izin veren vize türüdür. Startup Vizesi, sıfırdan bir iş kurarak alınabileceği gibi, aynı zamanda hali hazırda var olan işinizi yurt dışına taşımanıza ve ölçeklemenize olanak tanır.

Startup Vizeleri için uygunluk şartları ülkeden ülkeye değişmektedir. Genellikle çoğu Startup Vizesi şartları arasında başvuru yapan kişilerin teknoloji tabanlı ve ölçeklenebilir bir iş planına sahip olmaları şartı vardır. Ayrıca girişimlerini başarılı bir şekilde yürütmek için gerekli beceri ve deneyime sahip olduklarını göstermeleri gerekir.
Startup Vizesine başvuran kişilere genellikle 1 ile 3 yıl arasında geçerli vize verilir. Startup Vizesini veren ülke, bu süre içerisinde girişimin büyümesini, işlerin gelişmesini ve girişimin yerel vatandaşlar için de istihdam yaratmasını bekler. Başvuru sahibi gerekli şartları yerine getirirse, vizesi uzatılır veya daimi ikamet izni verilir.
Startup Vizesi Kimler İçindir ve Kimler Başvurabilir?
Startup Vizesi, teknoloji tabanlı, inovatif bir iş fikrine sahip olan ve bu fikri farklı bir ülkede işe dönüştürmek isteyen veya hali hazırda inovatif bir işi olan ve bunu yurtdışında büyütmek isteyen kişiler içindir. Startup Vizesi, girişimcilerin yeni bir ülkede iş kurmalarına ve o ülkede yaşamalarına olanak tanır.
Startup vizesi için başvuruda bulunacak kişilerin aşağıdaki genel şartları taşıması gerekir:
18 yaşından büyük olmak
İnovatif ve ölçeklenebilir bir iş fikrine sahip olmak
İş fikrini hayata geçirmek için gerekli finansmana sahip olmak
İş fikrini hayata geçirmek için gerekli beceriye ve deneyime sahip olmak
Startup vizesi, genellikle teknoloji ve inovasyon alanında faaliyet gösteren girişimciler için uygundur. Ancak, diğer sektörlerde faaliyet gösteren girişimciler de Startup Vizesine başvurabilirler.
Hangi Ülkeler Startup Vizesi Verir?
Dünyanın dört bir yanında çok sayıda Start up vizesi veren ülkeler vardır. Bunlar; Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Danimarka, Estonya, Fransa, Güney Kore, Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Japonya, Kanada, Letonya, Litvanya, Malta, Portekiz, San Marino, Singapur, Şili, Tayvan, Yeni Zelanda ve çok daha fazlasıdır. Ancak Startup Vizesi veren ülkeler arasında en çok tercih edilen, sağladığı avantajlar ile öne çıkan 6 ülke vardır:
Estonya: Estonya Startup Vizesi
Finlandiya: Finlandiya Startup Vizesi
Danimarka: Danimarka Startup Vizesi
İspanya: İspanya Startup Vizesi
İngiltere: Innovator Founder Vizesi
Tayland: Tayland Smart (Startup) Vize
Startup Vizesi veren ülkelerin şartlar ve başvuru yöntemi açısından farklılıklarını kendiniz ve girişiminiz için değerlendirip kendinize en uygun olanı seçmelisiniz.
Start-up Vizesi başvurunuzu yaparken tüm süreç boyunca bilinmezlikleri yolunuzdan kaldırmak için hangivize.com uzmanlığından faydalanabilirsiniz.
Her yıl yüzlerce başarılı sonuç alan hangivize.com sizin için süreci basitleştiriyor, bilinmezlikleri, gereksiz masraf ve evrak işlerini yolunuzdan kaldırıyor. Dahası, uzman ipuçları sayesinde yüzlerce saat tasarruf etmenizi de sağlıyor.
Dünyanın dört bir yanından Startup Vizesi sunan ülkeler arasından sizin için başlıca ülkeleri detaylı bir şekilde inceledik.
Estonya Startup Vizesi
Estonya Startup Vizesi, teknoloji veya yazılım tabanlı iş fikrine sahip 5 kişiye kadar olan ekiplere 1 yıldan 5 yıla kadar oturum ve çalışma izni sağlayan vize türüdür. Estonya Startup Vizesi ile, belirli bir aşamaya getirdiğiniz hali hazırda var olan şirketinizi Estonya’ya taşıyabilir, veya sıfırdan yeni bir iş kurabilirsiniz.
Estonya Startup Vize Avantajları Nelerdir?
7 kez “En İyi Vergi Yasası” ödülü kazanan Estonya’da Startup Vizesi ile şirket kurmanın birçok avantajı bulunmaktadır.
Herhangi bir dil şartı aranmaz
Başvuru ücreti yoktur
5 yılın sonunda vatandaşlık için başvurabilirsiniz
Birçok vergi avantajından faydalanabilirsiniz
Fon ve hibelerden faydalanabilirsiniz
Estonya Startup Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
Estonya’ya gitmenize gerek yoktur, online olarak başvurabilirsiniz
CV ve deneyimlerinize uygun bir iş fikri ve iş planınız olmalı
İş fikrinizin MVP düzeyinde web sitesi veya mobil uygulamasını hazırlamalısınız
Estonya’da e-Residency kartı (nedir, nasıl alınır?) sahibi olarak şirket kurabilirsiniz. Bu kart ile tüm bankacılık hizmetlerinden online olarak faydalanabilir, verginizi de online olarak ödeyebilirsiniz. Şirketinizi yürütmek için her zaman Estonya’da bulunmanıza gerek kalmaz. Uzaktan tüm resmi işlemleri halledebilirsiniz.
Estonya Startup Vizesi hakkında detaylı bilgi için Estonya Startup Vizesi Başvuru Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.
Finlandiya Startup Vizesi
Finlandiya Startup Vizesi, maksimum 5 kişilik ekiplerden oluşan, yenilikçi ve ölçeklenebilir iş fikrine sahip olanlara Finlandiya’da oturma ve çalışma izni veren vize türüdür. Başlangıçta en fazla 2 yıllık olarak verilir. Ardından vizenizi uzatmak için başvurabilir, 5 yılın sonunda da vatandaşlık için başvurabilirsiniz.
Finlandiya Startup Vizesi ile yeni iş fikrinizi hayata geçirebilir veya var olan işinizi Avrupa pazarına açabilirsiniz. Finlandiya Startup Vizesi başvurusu ücretsizdir.
Finlandiya Startup Vizesi Avantajları Nelerdir?
Kendi işiniz dışında başka bir işte sigortalı olarak çalışabilirsiniz
Ailenizi de beraberinizde götürebilirsiniz, onlar da çalışma ve eğitim görme hakkına sahip olurlar
5 yılın sonunda vatandaşlık için başvurabilirsiniz
Finlandiya Startup Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
CV’nize ve iş tecrübenize uygun bir iş fikri ve iş planınız olmalı
En az 2, en fazla 5 kişiden oluşan bir ekip ile başvurmalısınız
İş fikrinizin MVP düzeyinde web sitesi veya mobil uygulaması olmalı
Finlandiya Startup Vizesi hakkında detaylı bilgi için Finlandiya Startup Vizesi Rehberi
yazımızı okuyabilirsiniz.
Danimarka Startup Vizesi
Danimarka Startup Vizesi, AB vatandaşı olmayan ve yenilikçi iş fikrine sahip kişilere, başlangıçta 2 yıla kadar Danimarka’da yaşama ve çalışma izni veren vize türüdür. Danimarka Startup Vizesine tek kurucu ortak olarak başvuru yapabilirsiniz.
Danimarka Startup Vizesi Avantajları Nelerdir?
Tüm EU ülkelerine vizesiz seyahat edebilirsiniz
Ailenizi de beraberinizde götürebilirsiniz
Kendiniz ve aileniz için sağlık ve eğitim avantajlarına erişirsiniz
8 yıl sonunda vatandaşlığa geçiş fırsatı
Danimarka Startup Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?
İş fikriniz yenilikçi ve ölçeklenebilir olmalı
Yenilikçi iş fikrinizin iş planı olmalı
Finansal olarak yeterli birikime sahip olmalısınız
Sunacağınız iş fikrinde aktif rol alıyor olmalısınız
Avrupa’da işsizliğin en düşük olduğu ülke olan Danimarka, girişiminizi kurmanız için de oldukça uygun bir ülkedir. Danimarka Startup Vizesi hakkında detaylı bilgi için Danimarka Startup Vizesi yazımızı okuyabilirsiniz.
İspanya Startup Vizesi
İspanya Startup Vizesi, İspanya’ya ekonomik çıkar sağlayacak, yenilikçi iş fikrini İspanya’da hayata geçirmek isteyen girişimcilere, İspanya’da oturma ve çalışma izni sağlayan vize türüdür.
İspanya Startup Vize başvurusunu Türkiye'den yapmanız durumunda 1 yıllık vize alırsınız. Schengen vize varken bu vizeye doğrudan İspanya'dan başvurabilirsiniz. İspanya'dan başvurularda 3 yıl oturum verilir. 3 yılın sonunda vize yenileme talebinde bulunabilirsiniz.
İspanya Startup Vizesi Avantajları Nelerdir?
İspanya’da yenilenebilir 3 yıllık oturma ve çalışma izni
Aile bireylerinizi de beraberinizde götürme imkanı
Vize süreniz boyunca AB ülkelerine vizesiz seyahat etme hakkı
İşinizi Avrupa pazarında büyütme imkanı
Minimum yatırım miktarı olmaması
5 yılın sonunda kalıcı oturum iznine başvurma hakkı
10 yılın sonunda vatandaşlığa başvurma hakkı
İspanya Startup Vizesine Kimler Başvurabilir?
* Avrupa Birliği veya İsviçre vatandaşı olmayan
* Yenilikçi bir iş fikrine sahip bir girişimci olan
* Yenilikçi iş fikri ile bağlantılı eğitim ve mesleki deneyime sahip olan herkes başvurabilir.
İspanya Startup Vizesini yenilemek, ülkedeki ikametgah ve iş operasyonlarını sürdürmek için önemli bir adımdır. Başarılı bir yenilemeden sonra 2 yıllık bir uzatma alırsınız.
İspanya Startup Vize hakkında detaylı bilgi almak, vize başvuru şartlarını öğrenmek, İspanya vize başvurusu yapmak için İspanya Startup Vizesi Başvuru Rehberini incelemeden adım atmayın. İspanya oturum ve çalışma izni detayları bu yazıda!
İngiltere Innovator Founder Vizesi
Innovator Founder Vizesi; İngiltere Startup Vizesi olarak da bilinir. Yenilikçi ve ölçeklenebilir bir iş fikri olan yabancı girişimcilerin, İngiltere’de şirket kurmalarına ve yaşamalarına olanak tanır. Başlangıçta 3 yıllık olarak verilir, 3 yılın sonunda da süresiz (kalıcı) oturum iznine başvurabilirsiniz.
Geleneksel işler dışında, yenilikçi ve ölçeklenebilir iş fikri olanlar veya hali hazırda yenilikçi bir işi olan ve bunu İngiltere’ye taşımak isteyenler bu vizeye başvurabilirler.
İngiltere Innovator Founder Vize Avantajları Nelerdir?
Ailenizi de beraberinizde götürme imkanı
3 yıllık oturum izni ardından kalıcı oturum izni alma fırsatı
Birden fazla şirket kurma imkanı
Belli şartlara bağlı olarak başka işlerde çalışma izni
İngiltere Innovator Founder Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
İngiltere veya AB vatandaşı olmamalısınız
B2 seviyesinde İngilizce biliyor olmalısınız
Yeterli mali birikime sahip olmalısınız
Onaylayan bir kuruluştan (Endorsing Body) iş fikriniz için onay almalısınız
Vize başvurunuzu yapmadan önce, İngiltere’nin belirlediği onaylayan kurumların (Endorsing Body) herhangi birinden onay yazısı almanız gerekir. Bu kurumlar yenilikçi iş fikrinizi inceler ve bu vize için uygun olup olmadığına karar verir. Uygun olması durumunda onay yazınızı verir.
Onaylayan kurumlar, iş fikrinizin incelenmesi ve onay yazısının verilmesi süreçlerinde başvuran kişiden ücret talep ederler. Bu ücret miktarı kurumdan kuruma değişiklik gösterir.
İngiltere Innovator Founder Vizesi hakkında detaylı bilgi için İngiltere Innovator Founder Vizesi yazımızı okuyabilirsiniz.
Tayland Startup Vizesi
Tayland Smart Vize, Tayland Krallığı'nda çalışmak veya yatırım yapmak isteyen yüksek vasıflı işgücü, yatırımcı, yönetici ve Startup girişimcilerini çekmek için özel olarak tasarlanmış yeni bir vize türüdür.
Tayland Startup Vizesi olarak da bilinen Smart Vize S kategorisi, Tayland’da, hedeflenen sektörlerde şirket kurmak ve büyütmek isteyen girişimcileri kapsar.
Tayland Startup Vizesi Avantajları Nelerdir?
İlk etapta 1 yıllık oturum ve çalışma izni verilir, 2 yıla kadar uzatılabilir.
Onaylanmış şirketlerde veya onaylanmış projelerde çalışmak için izin almanız gerekmez ancak işlerde bir değişiklik veya ekleme yapacaksanız öncelikle resmi onay almalısınız.
Vize süreniz boyunca ülkeden istediğiniz gibi seyahat edebilir ve geri dönebilirsiniz.
Eşiniz de çalışma iznine sahip olur ve ‘yabancılar için yasaklı meslekler’ listesinde bulunmayan her işte çalışabilir.
Tayland Startup Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?
Tayland veya başka bir ülkede en az 600.000 Baht veya eşdeğer miktarda bakiyeyi sabit bir birikim hesabında tutmalısınız ve kalan vade süresi en az 1 yıl olmalı.
Eş ve çocuklarla birlikte başvuracaksanız, kişi başı en az 180.000 Baht daha banka hesabınızda tutmalısınız.
Kendiniz, eşiniz ve çocuklarınız için Tayland’da geçerli bir sağlık sigortası yaptırmalısınız.
Ulusal İnovasyon Ajansı, Dijital Ekonomi Teşvik Ajansı gibi hükümet kurumlarınca onaylanan bir kuluçka veya hızlandırma programına veya benzer bir programa katılmalısınız. Programlar ayrıca hedeflenen endüstrilerde olmalıdır.
Başvuru sahipleri, başka bir şirkete yatırım yapmadıysa, bir yıl içinde Tayland'da bir şirket kurmalıdır. Başvuru sahipleri, şirketin en az %25 hissesine sahip olmalı veya şirketin yönetici pozisyonunu üstlenmelidir.
Tayland Smart Vizeye başvuracak olanlar, Yatırım Kurulu Ofisi tarafından belirlenen kriterlere uygun olmalıdır. Bu yüzden ilgili kurumlar tarafından başvuranlar değerlendirilir ve başvuran aday kriterleri sağlıyorsa yetkili kurumlar tarafından onay alır.
Tayland Startup Vize başvurusu ilk aşaması olan onay alma kısmı 30 gün içinde sonuçlanır. Sonraki aşamada onay almanız durumunda 60 gün içinde size en yakın Tayland Büyükelçiliğinden randevu alıp başvurunuzu tamamlamalısınız.
Tayland Smart Vize hakkında detaylı bilgi almak ve başvurmak için Tayland Smart Vize Başvuru Rehberini inceleyebilirsiniz.
🇪🇺 hangivize.com ile Avrupa’nın En Başarılı Startup’larına Katıl!
İş fikrini veya girişimini Avrupa’ya taşırken hangivize yanında! Senin yerine vize işlemlerini yapalım, vize için gerekli evrakları tamamlayalım, gereksiz ve gizli masraflar olmadan Startup vize başvurunu tamamlayalım.
Startup Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Startup Vizesi ile Ailemi de Yanımda Götürebilir miyim?
Evet, Startup Vizeleri ailenizi de yanınızda götürmenize izin verir.
Startup Vizelerine başvurmak için hesabımda para bulunmalı mı?
Evet, Startup Vizelerine başvururken hesabınızda mutlaka kendinizin, ailenizin geçimini sağlayacak ve kuracağınız işinizi yürütecek miktarda birikiminiz bulunmalı.
Startup Vizesi ile Diğer Avrupa Ülkelerinde Çalışabilir miyim?
Hayır, Startup Vizesi ile birlikte gelen çalışma ve oturma izni, yalnızca başvurduğunuz ülkede geçerlidir.
Yabancı Dil Yeterliliği Nedir?
Startup Vizesi programıyla hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için yabancı dil yeterliliği engeli genellikle yoktur. Ancak, Startup Vizesi ile gittiğiniz ülkede iş yapabilmek ve müşterileriniz ile toplantılar yapabilmeniz için bir yabancı dil yeterliliğinizin olması faydanıza olacaktır. Ayrıca, vize aldığınız ülkeye ulaştığınızda yerel belediyelerin ücretli kurslarından faydalanarak dil yeterliliğinizi geliştirme avantajınıza sahipsiniz.
Henüz burada olmayan bir sorun mu var? 🤔 Yorumlar alanından sorunu hangivize.com uzmanlarına ulaştırarak yanıtına kolayca ulaşabilirsin. 👇