Bir çoğumuzun hayalini süsleyen, istediğimiz yerde ve istediğimiz zamanda çalışabilme özgürlüğü, dijital göçebelik kavramıyla mümkün hale geliyor. Dijital göçebeler, uzaktan çalışma fırsatını değerlendirerek özgürce seyahat edebilen, yeni yerler keşfedebilen ve kendi işlerinin efendisi olabilen insanlar olarak tanımlanıyor.
Eğer siz de uzaktan çalışmayı ve özgür bir yaşam tarzını hedefliyorsanız, yazımızda dijital göçebelik (digital nomad) nedir ve nasıl olunur sorularının cevaplarını bulabilirsiniz. Hayalinizdeki çalışma deneyimine bir adım daha yaklaşmak için okumaya devam edin.
Dijital Göçebe (Nomad) Nedir?
Dijital Göçebe, teknolojiyle bağlantılı bir iş yaparak uzaktan çalışan ve dünyayı dolaşan kişilere denir. İşlerini yapmak için genellikle bir dizüstü bilgisayara, tablete ve internet bağlantısına ihtiyaçları vardır.
Dijital nomad olarak çalışmak için yüzlerce freelance iş fikirleri arasından biri seçmişlerdir.
Dijital göçebelerin yaptığı işler blog yazısı yazmaktan kodlamaya ve pazarlamaya kadar her şey olabilir. Dijital göçebeler dünyanın herhangi bir yerinde yaşayabilir ve çalışabilir. Bu da onlara hayatlarını özgürce ve esnek bir şekilde yaşama imkanı verir.
"Dijital göçebe" terimi, ilk olarak 1990'ların ortalarında ortaya çıkmış, ancak, son yıllarda pandeminin de etkisiyle giderek daha fazla insanın uzaktan çalışma yaşam tarzını benimsemesiyle birlikte, bu kavram popülerlik kazanmaya başlamıştır. İnternetin yükselişi ve uygun fiyatlı küresel seyahat imkanları, dijital göçebelerin dünyanın herhangi bir yerinde çalışabilme özgürlüğünü sağladı.
Dijital göçebeliğin bir meslek olarak algılanması konusunda sık sık yanlış anlamalar yaşanabiliyor. Aslında, dijital göçebelik uzaktan çalışma imkanı sağladığı sürece her mesleği kapsayan bir çalışma şekli olarak tanımlanabilir. Farklı sektörlerde çalışan insanlar, istedikleri yerden işlerini dijital göçebe olarak gerçekleştirebilirler.
Birçok farklı dijital göçebe türü vardır, ancak hepsinin birkaç ortak özelliği vardır. Genellikle kendi alanlarında son derece yetenekli ve deneyimlidirler ve bağımsız çalışma ve kendi kendilerini yönetme becerisine sahiptirler. Ayrıca teknoloji konusunda rahattırlar ve teknolojiyi müşterileri, iş arkadaşları ve aileleriyle bağlantıda kalmak için kullanabilirler.
💡 Dijital göçebelerle tanışmak ve bu hayatı deneyimleyenlerden ilham alıp bu dünyaya adım atmak için “Digital Nomad Türkiye” topluluğuna katılabilirsin.
Dijital Göçebe (Nomad) Olmanın Avantajları ve Dezavantajları
Dijital Göçebe olmanın avantajlarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Özgürlük: Dijital göçebeler dünyanın herhangi bir yerinden çalışma özgürlüğüne sahiptir, çalışma ortamları bir cafe, hostel, sahil veya bar bile olabilir. Evden, bir kafeden, plajdan ya da internet erişimi olan herhangi bir yerden çalışmayı tercih edebilirler.
Keşif ve kültürel kazanım: Dijital göçebe yaşam tarzının en cazip tarafı da fiziksel bir işyerine bağlı olmadan, istediğiniz kadar seyahat etme özgürlüğünüzün olmasıdır. Böylece aynı zamanda çalışırken yeni yerler keşfedebilir ve yeni kültürlerle etkileşim kurabilirsiniz.
Kişisel gelişim: Dijital göçebeler genellikle gezgin yaşam tarzını benimsedikleri için, seyahat ettikleri her ülkede veya şehirde yeni şeyler öğrenir, yeni insanlarla tanışır, yeni yerler keşfeder ve ufuklarını genişletirler. Tüm bunlar kişisel gelişimlerinde rol oynar.
Artan üretkenlik: Bazı dijital göçebeler farklı bir yerden çalıştıklarında daha üretken olduklarını fark ederler. Bunda en büyük etken sürekli olarak yer değiştirerek yeni yerler keşfetmek ve yeni insanlarla tanışmak olabilir.
Daha düşük yaşam maliyeti: Dijital göçebeler genellikle kendi ülkelerinden daha düşük yaşam maliyetine sahip ülkelerde yaşayarak tasarruf edebilirler. Aynı zamanda tasarruf ederek daha fazla seyahat edebilirler.
Bu kadar avantajın yanında tabii ki dijital göçebe olmanın bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz:
Yalnızlık: Dijital göçebeler, özellikle de tek başlarına seyahat ediyorlarsa, kendilerini yalnız hissedebilirler. Sürekli hareket halindeyken derin arkadaşlıklar ve ilişkiler kurmak zor olabilir.
Vize ve göçmenlik sorunları: Dijital göçebelerin farklı ülkelerde yaşamak ve çalışmak için vize ve çalışma izni almaları gerekebilir. Bu zaman alıcı ve karmaşık bir süreç olabilir. hangivize.com ile karmaşık ve yorucu vize sürecinizi kolaylaştırabilir, beklenmedik masraf ve evrak karmaşasından kaçınabilirsiniz.
💡 İpucu: Dijital Göçebe Vizeleri hakkında daha fazla bilgi almak ve sürecini hemen başlatmak için hangivize.com’dan ücretsiz online randevu oluşturabilirsin.
Teknik zorluklar: Dijital göçebelerin uzaktan çalışabilmeleri için güvenilir bir internet bağlantısına sahip olmaları gerekir. Teknik zorluklarla karşılaşırlarsa, bu durum işlerini aksatabilir ve teslim tarihlerine uymalarını zorlaştırabilir.
Ev özlemi: Dijital göçebeler, özellikle tatillerde ve özel günlerde ülkelerini, ailelerini ve arkadaşlarını özleyebilirler.
Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nasıl Olunur?
Dijital göçebe olmak, çalışma hayatınızı seyahatlerinizle birleştirerek dünyayı keşfetmenin heyecan verici bir yoludur. Çalışarak aynı zamanda tatil yapmak ve dünyanın farklı yerlerini keşfetmek mümkündür.
Nomad yaşam tarzına geçiş yapmak için bazı adımları takip etmek, başarılı bir dijital göçebelik deneyimi için önemlidir. İşte dijital göçebe olmanızı sağlayacak adımlar:
1- Becerilerinizi ve ilgi alanlarınızı belirleyin ve uzmanlaşın. Hangi konuda iyi olduğunuzu, ne yapmaktan hoşlandığınızı, becerilerinizi ve ilgi alanlarınızı iyi bir süzgeçten geçirin. Ne yapmak istediğinize tam olarak karar verin ve o alanda uzmanlaşarak uzaktan çalışma fırsatlarını aramaya başlayın. Örneğin; yazılım geliştirme, dijital pazarlama, grafik tasarım, çeviri, sanat gibi alanlarda uzmanlaşabilir ve uzaktan çalışarak dijital göçebe olabilirsiniz.
2- Bir portföy veya websitesi oluşturun. Uzaktan çalışacağınız bir iş ararken, işverenlere becerilerinizi ve deneyimlerinizi en iyi şekilde sunmalısınız. Geçmiş çalışmalarınız ve deneyimlerinizden oluşan bir portföy, websitesi ya da sosyal medya hesabı oluşturabilir ve çalışmalarınızdan potansiyel işverenlerin haberinin olmasını sağlayabilirsiniz.
3- Diğer dijital göçebelerle bağlantı kurun. Ziyaret ettiğiniz ülkelerdeki veya dünyanın farklı bölgelerindeki dijital göçebeler ile bağlantı kurabileceğiniz çok sayıda çevrimiçi topluluk ve forum vardır. Sosyal medya aracılığı ile bu topluluklara ulaşabilir, diğer dijital göçebeler ile bağlantı kurarak yeni potansiyel müşteriler edinebilir, farklı uzaktan çalışma fırsatları hakkında bilgi sahibi olabilir ve farklı ülkelerde yaşama ve çalışma konusunda tavsiyeler alabilirsiniz.
4- Gelir kaynaklarınızı çeşitlendirin. Dijital göçebe olarak yaşamınızı sürdürebilmek için çeşitli gelir kaynakları oluşturmanız önemlidir. Freelance çalışma, danışmanlık hizmetleri veya online eğitim gibi farklı yöntemlerle gelir elde etmeyi düşünebilirsiniz. İşinizi çeşitlendirerek gelir istikrarınızı sağlamak sizi daha güvende hissettirecektir.
5- Araştırmanızı yapın. Uzaktan çalışarak dünyayı dolaşmaya başlamadan önce araştırma yapmanız ve hazırlıklı olduğunuzdan emin olmanız önemlidir. Ziyaret etmek isteyebileceğiniz farklı ülkeleri araştırabilir, vize gereklilikleri hakkında bilgi edinebilir ve seyahat masraflarınız için bütçe oluşturabilirsiniz.
6- Konaklama alternatiflerini araştırın. Dijital göçebeler için konaklama maliyetleri önemli bir faktördür. Airbnb, Couchsurfing, Workaway gibi platformlardan yararlanarak uygun fiyatlı konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. Aynı zamanda coworking alanları da size çalışma ortamı sağlayabilir.
7- İyi bir internet erişimi ve uygun ekipman edinin. İyi bir internet bağlantısının yanı sıra, işlerinizi yürütebilmek için uygun teknolojik ekipmanlara sahip olmanız gerekmektedir. Güvenilir bir dizüstü bilgisayar, akıllı telefon, kulaklık gibi temel araçlara yatırım yapmanız önemlidir. Ayrıca, dosya yedekleme ve güvenlik önlemlerini ihmal etmemelisiniz.
8- Sosyal Ağ oluşturun. Dijital göçebe olmak, yeni insanlarla tanışma ve bağlantı kurma fırsatı sunar. İletişim becerilerinizi geliştirin ve diğer dijital göçebelerle, yerel işletmelerle veya seyahat topluluklarıyla bağlantı kurun. İnternet üzerindeki çeşitli gruplara katılabilir ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Ayrıca coworking alanlarında sizin gibi birçok dijital göçebe ile tanışabilir ve sosyalleşebilirsiniz.
Dijital göçebe olmak, özgürlük, esneklik ve yeni deneyimlerle dolu bir yaşam tarzı sunar. Ancak, iyi bir planlama, disiplin ve özveri gerektirir. Uzaktan çalışmanın sunduğu avantajları değerlendirerek, dünyayı keşfetmek için adım atabilir ve dijital göçebelik deneyiminin tadını çıkarabilirsiniz.
📑 Vize başvurunu yaparken hangivize.com yanında!
Senin yerine vize işlemlerini yapsın, vize için gerekli evraklarla uğraşsın, sürpriz masraflardan kaçınarak en cazip fiyatlarla Nomad (Göçebe) Vizesi almanı sağlasın.
Dijital Göçebeler (Nomadlar) Nasıl Para Kazanır?
Dijital göçebe olarak para kazanmak için birçok farklı yol bulunuyor. Bu yollardan birini seçerek o alanda uzmanlaşabilir ve para kazanmaya başlayabilirsiniz. Bu alanlarda uzmanlığınız arttıkça gelir miktarınız da doğru orantılı olarak artacaktır. Bu yollardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Freelancer: Birçok dijital nomad, freelancer çalışarak gelir elde eder. Freelancer olarak çalışabileceğiniz alanlardan bazıları şunlardır:
- Yazılımcı
- Web tasarımcı
- Grafik tasarımcı
- Online Öğretmen
- Pazarlama Uzmanı
- Muhasebeci
- Metin Yazarı
- Editör
- Fotoğrafçı
- Sosyal Medya Uzmanı
- Blogger
- Vlogger
- Influencer
- Çevirmen
- SEO Uzmanı
- İş Danışmanı
- Yazılım Danışmanı
Girişimcilik: Bazı dijital göçebeler kendi işlerini kurarak ve yöneterek gelir elde ederler. Bu işler e-kitaplar, çevrimiçi kurslar, dijital sanat eserleri gibi dijital ürünler oluşturarak bunların satışını yapmak, web sitesi açmak veya mobil uygulamalar geliştirmek gibi şeyler olabilir.
Uzaktan Çalışmak: Dijital göçebeler, şirketler için uzaktan çalışabilirler. Uzaktan çalışmanın artan popülaritesiyle birlikte, birçok şirket her yerden çalışabilecek çalışanları işe almaya açıktır. Dijital göçebeler, Remote OK, FlexJobs veya We Work Remotely gibi iş panoları ve uzaktan çalışma platformları aracılığıyla uzaktan iş fırsatları bulabilirler.
Danışmanlık ve Koçluk: Belirli bir alanda uzmanlığa sahip dijital göçebeler müşterilerine uzaktan danışmanlık veya koçluk hizmetleri sunabilirler. İhtiyaç duyan bireylere veya işletmelere rehberlik, tavsiye ve destek sağlamak için bilgi ve deneyimlerinden yararlanırlar.
İçerik Oluşturma: Bazı dijital göçebeler YouTube, blog, podcast veya sosyal medya gibi platformlarda içerik oluşturarak gelir elde ederler. İçeriklerinden reklam, sponsorluk, satış ortaklığı, marka işbirlikleri veya kendi ürün ya da hizmetlerini satarak para kazanabilirler.
Uzaktan Eğitim ve Özel Ders: Online eğitimin yükselişiyle birlikte, dijital göçebeler öğrencilere uzaktan toplu veya özel ders verebilir. Udemy gibi çevrimiçi platformlar aracılığıyla veya kendi kurslarını oluşturarak dil dersleri, akademik özel dersler, müzik dersleri veya özel beceri eğitimleri sunabilirler.
Bir alanda uzmanlaştıktan ve gelir elde etmeye başladıktan sonra dijital göçebe olma yolunda ikinci adım olan vize işlemleriniz için hangivize.com’dan ücretsiz randevunu hemen alabilir, uzmanlarımızla görüşerek size en uygun vizeyi belirleyebilir ve sürecinizi hemen başlatabilirsiniz.
Dijital Göçebe Olarak İş Bulabileceğiniz Siteler Nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz iş alanları kendi içlerinde dallara ayrılarak birçok yeni iş kapısı açmaktadır. Bunların neler olduğunu merak ediyorsanız bir freelancer sitesine girerek iş ilanlarına bakmanız yeterlidir. Ne kadar fazla alanda değişik değişik iş ilanları olduğunu görünce şaşıracaksınız ve ufkunuz genişleyecek. Belki de daha önce kimsenin yapmadığı bir iş kolu keşfedeceksiniz.
Dijital göçebe olarak iş bulabileceğiniz ve yeni iş dalları keşfedebileceğiniz siteler şu şekildedir:
fiverr.com
freelancer.com
upwork.com
guru.com
toptal.com
flexjobs.com
weworkremotely.com
LinkedIn
Monster
Bu sitelerden freelancer olarak veya bir şirkette remote olarak çalışabileceğiniz işleri bulabilirsiniz. İş ararken dikkat etmeniz gereken en önemli şey bulduğunuz işin zamandan ve mekandan bağımsız şekilde yapılabilir olmasıdır. Böylelikle çalışırken seyahat edebilir ve bir dijital göçebe olabilirsiniz.
Freelancer sitelerinden nasıl para kazanabileceğini öğrenmek için ayrıntılı freelancer siteleri rehberlerini okuyabilirsin.
Dijital Göçebe (Digital Nomad) Vizesi Veren Ülkeler
Dijital göçebe olma yolunda ilk adımları attınız ve online olarak gelir elde etmeye başladınız. Buradan sonra ikinci adım vize almak ve istediğiniz ülkeye gitmektir. Bazı ülkeler dijital göçebeler için özel vizeler sunar. Dijital göçebeler için vize veren ülkeler şunlardır:
Estonya
Almanya
İzlanda
Malta
Romanya
Hırvatistan
Çekya
Portekiz
İspanya
İtalya
Gürcistan
Meksika
Kosta Rika
Barbados
Bermuda
Brezilya
Siz de dijital nomad olmaya hazırsanız ve tek eksiğiniz vize ise hangivize uzmanlarından destek alabilirsiniz. hangivize.com tüm süreci sizinle beraber yürütür, sizi beklenmedik masraflardan ve eksik/yanlış belge ile başvuru yapmaktan korur.
Dijital Göçebe Olarak Gideceğiniz Ülkeyi Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Dijital göçebe olmaya uygun işinizi buldunuz ve artık vize almak için gideceğiniz ülkeyi seçmeniz gerekiyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır.
Çoğu dijital göçebe ilk hevesle, fazla araştırma ve plan yapmadan yola çıkar ve bazıları için sonu üzücü bitebilir. Böyle bir olumsuzluk yaşamamak için öncelikle daha önce bulunduğunuz, tanıdığınız insanların olduğu bir ülkeyi seçme akıllıca olacaktır. Böylelikle adaptasyon sürecinizde fazla zorlanmaz ve daha hızlı adapte olursunuz.
Eğer daha önce hiç yurtdışında bulunmadıysanız ve nereye gideceğinizi bilmiyorsanız internette ülkeler hakkında biraz araştırma yapmak, neleri istediğinizi ve neleri istemediğinizi belirlemek ve ülkelerin size bunları sağlayıp sağlayamayacağını kontrol etmek çok önemlidir. Ayrıca ilk kez yurtdışına çıkacak ve ülkenizden uzakta yaşayacaksanız gideceğiniz ülkenin çok fazla uzak olmaması ve o ülkede tanıdıklarınızın olması size daha iyi hissettirebilir.
Mesela ilk ülke olarak Güney Amerika ülkelerinden birini seçmek akıllıca olmayacaktır. İstediğiniz an ülkenize dönmek uzun ve masraflıdır. Ve bambaşka bir kültürde, coğrafyada evinizden uzakta çalışarak o ülkeye ayak uydurmanız Türkiye’ye yakın Avrupa ülkelerine kıyasla daha zor olabilir.
Avrupa ülkeleri, ilk kez yurtdışına çıkacak dijital göçebeler için başlangıçta daha uygun olabilir. Sıkıldığınızda diğer Avrupa ülkelerine kolayca ve düşük maliyetle seyahat edebilir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Ve evinizin size birkaç saatlik uçak yolculuğu kadar yakın olduğunu bilmek size daha güvende hissettirebilir.
Finansal Yönetim
Dijital göçebe olarak iş buldunuz, vizenizi aldınız ve istediğiniz ülkeye gittiniz. Peki paranızı nasıl harcayacaksınız?
Türkiye’de kullandığınız VISA, Mastercard kartlarınız dünyanın hemen hemen her yerinde geçerlidir. Ancak kur farkından dolayı komisyon ödeyebilirsiniz. Bu yüzden Wise, PayPal ve Payoneer gibi uluslararası ödeme yöntemlerini kullanmak sizin için daha iyi olabilir.
Yurtdışına çıktığınızda yeni bir adresiniz ve telefon numaranız olacağı için ülkemizde kullanımı mümkün olmayan Paypal’ı kullanabilirsiniz. Yeni adresiniz ve telefonunuz ile bir Paypal hesabı açabilir, freelancer işleriniz için ödemeleri direkt olarak Paypal hesabınıza alabilir ve yurtdışı adresinize sipariş edeceğiniz Paypal Debit Card ile ATM’den para çekebilir veya direkt olarak kartınızla harcamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Sağlık Sigortası
Dijital göçebe olarak gideceğiniz ülkede başınıza ne geleceğini bilemezsiniz. Kazalar beklenmedik anlarda gerçekleşerek sizi zor durumda bırakabilir. Bu yüzden her zaman hazırlıklı olmalısınız.
Vize için başvurduğunuz ülke muhtemelen sizden seyahat sağlık sigortası yaptırmanızı isteyecektir. Ancak eğer istemese bile seyahat sağlık sigortanızı yaptırmalısınız.
Örneğin bir Güney Amerika ülkesine gittiniz ve bilmediğiniz bir böcek tarafından ısırıldınız ve seyahat sağlık sigortası yaptırmadınız. Böyle bir durumda Türkiye’ye dönerek tedavi olmak aradaki mesafeden dolayı neredeyse imkansızdır. Sigortasız bir şekilde bulunduğunuz ülkede tedavi olmalısınız ve bu da size sigorta yaptırmak için harcayacağınız paradan çok daha pahalıya patlayacaktır.
Olumsuz bir durumla karşılaşmamak için gideceğiniz ülkeye giriş yapmadan önce seyahat sağlık sigortanızı yaptırmalı, kazalara karşı kendinizi güvence altına almalısınız.
Konaklama
Konaklama dijital nomadlar için en büyük sorunlardan biridir. Kalacağınız yerde iyi bir internet bağlantısı ve uygun bir çalışma ortamı bulunmalıdır. Konaklayacağınız yeri seçerken bu ikisine çok dikkat etmelisiniz.
Eğer kalacağınız ülkede uzun süre konaklayacaksanız bir ev kiralamak sizin için daha konforlu olacaktır. Ev kiralamak için Airbnb veya gideceğiniz ülkenin yerel emlak sitelerini kullanabilirsiniz.
Eğer gittiğiniz ülkede yeni insanlarla tanışmak, sosyalleşmek ve ağınızı genişletmek istiyor ve konforunuza da aşırı düşkün biri değilseniz couchsurfing kullanarak farklı farklı insanların evinde konaklayabilir, farklı bir kültürü çok yakından tanıma fırsatı elde edebilirsiniz.
Booking gibi sitelerden bir hostel odası veya yatağı tutabilir, yerel ve yabancı turistlerle ve hatta sizin gibi dijital göçebelerle tanışma fırsatı elde edebilirsiniz.
Dijital Göçebelik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dijital Göçebe Vizesi Nedir?
Dijital Göçebe Vizesi, bazı ülkelerin uzaktan çalışan, zamandan ve mekandan bağımsız olarak gelir elde eden kişilere verdiği vize türüdür. Dijital Nomad Vizeleri size yalnızca oturum izni sağlar. Herhangi bir çalışma izni sağlamaz. Sizin ülkeye yük olmadan gelirinizi elde etmeniz ve vizeyi aldığınız ülkede yalnızca oturmanız beklenir.
Dijital Nomad Vizesini Kimler Alabilir?
Dijital Nomad Vizesini freelancer olarak veya bir şirkette uzaktan çalışarak gelir elde eden, zamandan ve mekandan bağımsız olarak çalışabilen ve gerekli finansal şartları yerine getirebilen herkes alabilir.
Dijital Göçebeler Ne kadar Gelir Elde Ederler?
Bu sorunun cevabı dijital göçebenin yeteneklerine ve uzmanlığına göre değişir. Ancak uluslararası firmalarla, kişilerle çalışan veya uluslararası bir şirkette uzaktan çalışan bir dijital göçebenin aylık geliri $2000 - $10.000 arası değişebilir veya daha fazla olabilir.